Nu byter vi din elmätare

Samtliga elmätare i Habo Krafts nätområde ska till följd av nya lagkrav bytas ut senast 31 december 2024.

Med den nya elmätaren på plats har du möjlighet att via det lokala kundgränssnittet koppla på funktioner för smartare energianvändning. På så sätt kan du få bättre överblick och kontroll över din elanvändning och fördela den över dygnet, så du använder nätet smart när utrymmet är som störst. Mätaren är också förberedd för egenproducerad el, vilket gör det enkelt att ansluta solceller till elnätet.

Tidplan

Vi gör ett första pilotprojekt i november 2023. Den stora bytesperioden blir sedan mellan 1 februari och 31 augusti 2024 då vi byter strax över 5 000 mätare. Du kommer få information hem till dig några veckor innan det blir din tur att få mätaren bytt.

Vad behöver du göra

Sitter din elmätare så att vi kan nå den utan att behöva komma in i din fastighet behöver du inte göra något. Sitter mätaren inomhus ber vi dig kontakta oss på det nummer som du får i informationsbrevet. Då får du kontakt med den elmontör som kommer installera mätaren hos dig och ni kan hitta en tid som fungerar för er båda. I samband med bytet stänger vi av strömmen i ca 10 minuter. Därför rekommenderar vi att du innan har kopplat bort känslig elektronik, så som datorer, routers och servrar.

Kostar bytet något?

Nej, kostnaden ingår i nätavgiften.

Varför ska mätaren bytas ut?

Regeringen har beslutat om nya krav på elmätare i syfte att bland annat öka möjligheten att påverka sin elförbrukning. Dessutom behöver många av dagens installerade mätare ersättas de närmaste åren eftersom de kommer att ha nått slutet på sin ekonomiska och tekniska livslängd. Alla mätare ska vara utbytta senast i slutet av 2024.

Vem kommer hem till dig och gör bytet?

För att hjälpa oss med mätarbytet har vi montörer från EMT. Deras bilar har en skylt där det står att de utför mätarbyte åt Habo Kraft och de kan legitimera sig med ID06-kort om du vill. Känner du dig det minsta tveksam så ring vår kundservice på 036-860 24 00 och uppge montörens namn så kontrollerar vi att det är korrekt.

Vilken modell på mätare får du?

Våra nya mätare är Kamstrup Omnipower.

Kontakta oss

Telefon

Ring oss vardagar 8.00-12.00

E-post

Skicka e-post dygnet runt

På plats

Boka en tid för ditt besök så får du bästa service.

Sidansvarig

Informationen på den här sidan ägs och uppdateras av Habo Kraft AB.

Var vill du logga in?

Välj någon av nedanstående tjänster för att logga in.