Vildungar är vinnare av 2022 års hundrapris!

“Vi har flera stamkunder som från början bara lämnade in kläder, men som med tiden också började köpa mycket själva hos oss. Att få bidra till att öppna ögonen för det här sättet att handla är jättekul.”

För att uppmuntra engagemang och goda initiativ för hållbar utveckling skapade Habo Energi i samband med Habo Krafts 100-årsfirande ett hållbarhetspris som delas ut till en person, grupp, förening eller företag som gjort insatser inom hållbarhet och är verksamma inom Habo kommun som geografiskt område eller som har en annan stark koppling till Habo. Hundrapriset består av en prissumma på 10 000 kr och ett diplom. Nu har 2022 års pristagare utsetts.

Juryns nominering lyder:

“Med stor passion och en smittande glädje har pristagaren öppnat ögonen på helt nya kundgrupper gällande cirkulär ekonomi och gjort det naturligt och roligt för Habos många barnfamiljer att låta barnens kläder och leksaker få ett längre liv. Verksamheten har också blivit en mötesplats för fest och aktiviteter där alla är inbjudna och har råd att delta. Genom samarbeten med andra aktörer finns ett uthålligt arbete kring välgörenhetsprojekt och det finns ständigt nya tankar kring hur arbetet kan fortsätta utvecklas. Det framgångsrika konceptet har hållit över tid, gett ekonomisk bärkraft och varit en inspiration och erfarenhetskälla som lett till att nya liknande verksamheter öppnat i såväl Habo som på andra platser. Vi tycker årets pristagare är ett mycket gott exempel på ett hållbarhetsarbete som banat väg, inspirerat andra och kännetecknas av engagemang och kreativitet.”

Marika Lindblom och hennes företag Vildungar är vinnare av 2022 års hundrapris!

Vad var det som gjorde att du startade Vildungar, Marika?

Jag har arbetat med barn hela mitt liv i förskolan och vet att barn är vilda och glada och rör mycket på sig. De sliter kläder och det är inte alla föräldrar som har så mycket pengar. Det växte fram en tanke om att alla borde kunna få handla fina barnkläder utan att det skulle kosta så mycket samtidigt som vi motverkar ”slit och släng” och kan hushålla med resurserna och återanvända. Så det blev starten och även tanken bakom namnet. Vi har nu kört i tre år och successivt utökat vår verksamhet.

Vad är det roligaste med att driva företaget?

Att vi har fått många människor som aldrig tidigare har handlat second hand att se det som naturligt och trevligt, tycker jag är kul. Vi har flera stamkunder som från början bara lämnade in kläder, men som med tiden också började köpa mycket själva hos oss. Att få bidra till att öppna ögonen för det här sättet att handla är jättekul. Det är också väldigt många som hör av sig och vill starta liknande verksamheter på andra platser och som är nyfikna

på hur vi gjort. Då försöker jag alltid ge bra tips och dela med mig av erfarenheter. En annan sak är att Vildungar har gett mig möjligheten att göra mycket välgörenhetsarbete som att skänka kläder och pengar till olika organisationer och ordna gratis fester och evenemang dit barnfamiljer är välkomna för en kul upplevelse. Det känns jättebra!

Har du några nya planer framåt på hur du vill utöka ditt hållbarhetsarbete?
Absolut! Jag skulle vilja ordna föreläsningar och nätverk, kanske frukostmöten, där man under lättsamma former kunde få mer kunskap om hållbarhet och hitta nya samarbetsformer. Det hade varit en kul fortsättning! I Habo finns så många som brinner för det här och jag tror vi kan göra ännu mer bra tillsammans.

Stort grattis från Habo Energi och varmt lycka till med Vildungars fortsatta framfart!

Var vill du logga in?

Välj någon av nedanstående tjänster för att logga in.